zondag, november 08, 2009

origineel

Er zijn nog originele American Kitchens te vinden in de wijk. Een heel enkele is nog helemaal in originele staat, de meeste zijn toch wel wat aangepast, al was het alleen maar om het oorspronkelijke aantal van drie onder- en twee bovenkastjes wat uit te breiden.


Kennelijk vond de architect deze keuken - al in de jaren vijftig ontworpen door Raymond Loewy - geschikt voor deze huizen.

De meeste zijn vroeg of laat gesloopt: te lawaaiig, onpraktisch, niet mooi, niet modern genoeg, wat dan ook. Anderen echter hebben deze kastjes nog steeds, al dan niet op enige wijze aangepast of gemoderniseerd.

Er zijn mensen die het zo'n mooi ontwerp vinden dat ze er eigenlijk nooit afstand van zouden willen doen. Ze onderhouden en koesteren 'm en maken er iets heel persoonlijks van.(Ik dacht jarenlang dat ik bij de laatste groep hoorde en heb serieus overwogen onze keuken voor een tweede keer op te laten knappen. Uiteindelijk, na veel wikken en wegen, hebben wij het heel anders aangepakt en zit ik op de vroegere plek van het aanrecht dit stukje te tikken.)